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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
20/12/2011 |
Data da última atualização: |
10/11/2016 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
ALVES, R. de B. das N.; COSTA, T. da S. A.; SILVA, D. B. da; VIEIRA, R. F. |
Afiliação: |
ROSA DE BELEM DAS NEVES ALVES, CENARGEN; TANIA DA SILVEIRA AGOSTINI COSTA, CENARGEN; DIJALMA BARBOSA DA SILVA, CENARGEN; ROBERTO FONTES VIEIRA, CENARGEN. |
Título: |
Manual de curadores de germoplasma - vegetal: caracterização química de metabólitos secundários em germoplasma vegetal. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. |
Páginas: |
13 p. |
Série: |
(Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 315). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Caracterização química; Metabólitos secundários; Recurso genético vegetal. |
Thesagro: |
Conservação. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149782/1/doc315.pdf
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Marc: |
LEADER 00757nam a2200205 a 4500 001 1910419 005 2016-11-10 008 2010 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aALVES, R. de B. das N. 245 $aManual de curadores de germoplasma - vegetal$bcaracterização química de metabólitos secundários em germoplasma vegetal.$h[electronic resource] 260 $aBrasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia$c2010 300 $a13 p. 490 $a(Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 315). 650 $aConservação 653 $aCaracterização química 653 $aMetabólitos secundários 653 $aRecurso genético vegetal 700 1 $aCOSTA, T. da S. A. 700 1 $aSILVA, D. B. da 700 1 $aVIEIRA, R. F.
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
11/12/2017 |
Data da última atualização: |
11/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, M. de O. e; GOMES, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da. |
Afiliação: |
MARIANA DE OLIVEIRA E SILVA, UFLA; FRANCISCO CARLOS GOMES, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC. |
Título: |
Ultrasonic pulse technique for evaluation of mechanical damage in processed coffee beans. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 5, p. 3007-318, set./out. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Técnica de pulso ultrassônico para avaliação de danos mecânicos em grãos de café beneficiados. |
Conteúdo: |
The knowledge of the physical characteristics of the coffee bean allows the transition from the conventional storage model in bags to the silo storage, and as an indirect measure of the improvement and conservation of the quality of the stored grain. The elastic modulus allows comparisons on the strength of material. The variations of this occur due to its chemical composition, microstructures and material defects, being able to be used as indicator of the physical integrity of the grain. The ultrasonic pulse technique is an alternative to obtain the elastic modulus in a simple and non-destructive way. In this context, it was proposed the development of a non-destructive methodology that will perform the quality evaluation by determining the elastic modulus of the coffee beans. For this purpose, a reference silo was constructed, reproducing the storage conditions, and the elastic modulus values were determined. The values obtained by the Stress Wave Timer apparatus are between 2.54 and 4.23 MPa, with a maximum load of 8.32 kN, and a calculated vertical pressure of 1,526 kPa. To evaluate the impact of the storage conditions and the loads applied during the non-destructive test, laboratory tests applied in seeds were performed, and the tetrazolium test was the only one able to differentiate the samples. It was concluded that Stress Wave Timer was able to determine the elastic modulus values for the coffee bean mass and could be used as an indicative of the quality. |
Palavras-Chave: |
Compression test; Módulo de elasticidade; Stress wave timer; Teste de compressão. |
Thesagro: |
Armazenamento de alimento; Café. |
Thesaurus NAL: |
Modulus of elasticity. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168595/1/ultrasonic-pulse-technique-for-evaluation.pdf
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Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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